Klockorna klämtar i Brussel

mars 20, 2011 § Lämna en kommentar

Brussel ger känslan av en liten stad som huserar delar av stora EU. Det finns en charm i att besöka stadskärnan för att vandra runt mellan flertalet kyrkor och betrakta detaljerna som finns insprängda i byggnaderna. På vägen kan man ta en äkta belgisk öl eller en våffla med valfria smaskiga tillbehör.

De flesta av oss känner till Brussel som hjärtat i europeiska unionen som är ett förbund mellan så många som 27 länder, där tanken är att skapa en marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor. Länderna i unionen har gemensamma regler för att konkurrensen inte ska snedvrida marknaden. I Brussel finns Europeiska kommissionen, som föreslår nya lagar och ser till att de verkställs med hjälp av cirka 23000 tjänstemän, och Europaparlamentet. Parlamentet utgör tillsammans med Europeiska unionens råd en lagstiftande makt inom unionen och båda dessa måste godkänna ett förslag för att ett beslut ska gå igenom.

Brussel grundades år 979 som en liten bebyggelse runt ett fort som strategiskt placerats mellan floden Zenne och träskmarker. Gamla former av stadsnamnet har sitt ursprung i det nederländska ordet ”broeksel”, som relaterar till orden träsk och hem. Träsken dränerades när staden växte. Brussel kan fortfarande kännas som en liten stad, där invånarantalet i kärnan av staden Brussel är 145000 men blir drygt en miljon om man ser till hela den regionala delen, och dubbelt så många om förorterna räknas in. Man kan gå runt stadskärnan på några timmar. I europeiska unionens skrifter och formuleringar kan man gå vilse under mycket längre tid än så.

I den inre delen av staden finns det stora torget, Grand-Place, som tillsammans med byggnaderna runt torget är upptagen på världsarvslistan från UNESCO, en lista till vilken varje land får föreslå objekt. Så många som 187 länder har anslutit sig till konventionen. I Sverige finns 14 objekt på listan och Hansestaden Visby är kanske den som mest påminner om den gamla känslan som återfinns i Brussels stadskärna.

Runt torget finns ett myller av pubar, affärer och restauranger. Ett flertal kyrkor eller katedraler finns på promenadavstånd från det stora torget och har anor till medeltiden. Kyrkor är betydelsefulla i Belgien, I början av 1900-talet kunde kyrkklockor slå flera gånger om dagen i landet. Den mest kända katedralen i Brussel, Saint Michael Cathedral, är även landets officiella kyrka för kungafamiljens bröllop och begravningar. Ursprungligen var det en katedral från 800-talet som sedan blev en kyrka som färdigställdes 1047, och slutligen renoverades i gotisk stil under tre hundra år från 1200-talet.

Det tar mindre än en dag att promenera genom stadens kärna för att se de flesta sevärdheterna, och berättande detaljer av människor och djur som finns i byggnaderna. En omtalad turistattraktion är den kissande pojken – Manneken Pis. Det är en bronsstaty som kom till på 1600-talet och ersatte en variant i sten som tenderade att bli stulen. Det finns några legender som beskriver hur en pojke räddade staden genom att kissa på soldater eller bränder. Det gäller dock att inte ha byggt upp förväntningarna innan man sett statyn. Historierna är större än storleken på statyn, som är ett par huvuden hög.

På vägen mellan sevärdheterna finns det många möjligheter att släcka törsten genom att välja en äkta belgisk öl från en av de 800 standardsorter som finns i landet. För den hungrige finns det våfflor som säljs utmed gatorna. Våfflan har en längre historia än både öltillverkning och den lille bronsstatyn. Det sägs att för runt 800 år sedan så tillkom våfflan när en smed gjorde ett järn inspirerad av mönstret hos honungskakan. Recepten varierar mellan de olika landsdelarna i Belgien, men utgår från grundreceptet av mjöl, mjölk, ägg och socker. Sedan är variationerna oändliga, och man kan smaka på hundratals alternativ med olika frukter, grädde, glass, och choklad.

En weekendresa räcker ganska bra för att få en uppfattning av Brussel. Stadskärnan är inte så stor, och hur många varianter av öl och våfflor det än finns, så tar det emot efter ett tag. De stora prisskillnaderna på hotell och restauranger tar också emot, men priserna blir lägre ju längre ut från den inre staden som man kommer. Men kyrkklockorna klämtar gratis. Dessa hör man på ganska långt avstånd, och under promenaden kan man avnjuta av detaljrikedomen i byggnaderna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Klockorna klämtar i BrusselVäxande betraktelser.

Meta

%d bloggare gillar detta: